REISTIPS

Hieronder vindt u praktische reisinformatie voor Kenia, Tanzania en Uganda.

Kenia en Tanzania

Paspoort / visa

Kenia

Uw paspoort dient nog minimaal 6 maanden geldig te zijn na vertrek uit Kenia.

Voor Kenia is een visum verplicht. U kunt het visum online aanvragen via deze link:

https://immigration.ecitizen.go.ke/index.php?id=5.

De kosten voor het visum bedragen $ 51,- p.p.

Het afgeven van het visum gebeurt normaliter binnen 2 werkdagen. Wij raden u echter aan het visum wat eerder voor vertrek aan te vragen, zodat u het zeker op tijd ontvangt.

Andere visa dan single entry visa dient u in Nederland aan te vragen via de Keniaanse ambassade in Den Haag.

Adres:
Nieuwe Parklaan 21
2597 LA Den Haag
Telefoonnummer: 070-3504215
www.kenyaembassy.nl

Tanzania

Uw paspoort dient nog minimaal 6 maanden geldig te zijn na vertrek uit Tanzania.

Voor Tanzania is een visum verplicht. U kunt dit eenvoudig aanvragen bij aankomst op de luchthavens of andere grensposten in Tanzania. Zorg ervoor dat u het geld gepast bij u heeft, de kosten bedragen $ 50 per persoon. Let op: u dient in USD te betalen, euro’s worden niet geaccepteerd.

U kunt er eventueel ook voor kiezen om het visum in Nederland te regelen.

In Nederland kunt u uw visum via de Tanzaniaanse ambassade in Den Haag aanvragen. U kunt uw paspoort, samen met het ingevulde visum aanvraagformulier, uw reisbevestiging met bevestigd retourticket en een pasfoto, inleveren tussen 10.00u en 13.00u op de ambassade. Na drie werkdagen kunt u uw paspoort met visum ophalen, het kan ook via de post verstuurd worden. Het visum betaalt u contant. De kosten voor het visum bedragen € 50,- p.p.

Meer informatie is te vinden op: http://tanzaniaembassy.nl/visa-services/

Adres:
Alexanderveld 87
2585 DB Den Haag
Telefoonnummer: 070-2156450

Daarnaast kunnen visa voor Kenia en Tanzania worden aangevraagd via het Visumburo of de Visumdienst.

Valuta

Kenia
De munteenheid in Kenia is de Keniaanse Shilling (Ksh). Voor 1 euro krijgt u ongeveer 100 ksh, voor de exacte huidige koers kunt u kijken op:
http://www.wisselkoers.nl/keniaanse_shilling

Pinnen in Kenia kan met internationale pinpassen met Maestro logo, en pinautomaten zijn op veel plaatsen en in de grote steden te vinden.
U kunt voor de zekerheid wat extra cash geld meenemen, dit kan gewisseld worden in lokale valuta. De wisselkoers is echter een stuk minder goed dan wanneer u ter plaatse pint.
Op veel plaatsen worden US Dollars geaccepteerd, echter het is aan te raden zoveel mogelijk in lokale valuta te betalen, dit is meestal voordeliger.
Let op! In Kenia worden alleen US Dollars vanaf 2006 geaccepteerd!! Vraag dus altijd om nieuwe dollars wanneer u deze uit Nederland meeneemt.
Creditcards van Mastercard en VISA worden op vrij grote schaal geaccepteerd in Kenia, met name in hotels en lodges. Uitzonderingen zijn er altijd, zorg daarom dat u altijd ook wat cash geld op zak heeft. In de nationale parken kunt u niet pinnen!

Tanzania
De munteenheid in Tanzania is de Tanzaniaanse Shilling (Tsh). Voor 1 euro krijgt u ongeveer 2000 Tsh, voor de exacte huidige koers kunt u kijken op:
http://www.wisselkoers.nl/tanzaniaanse_shilling

Pinnen is beperkt mogelijk in Tanzania, in de grotere steden zoals Arusha, Moshi, Dar es Salaam en Stone Town. Vaker worden er echter problemen met pinnen gemeld in Tanzania. Het beste probeert u bij Barclays Bank. Tijdens uw safari, in de nationale parken, alsook bij de strandaccommodaties op Zanzibar, kunt u niet pinnen.
Wij raden u aan om cash US Dollars mee te nemen naar Tanzania, welke u eventueel kunt omwisselen naar lokale valuta.
Let op! In Tanzania worden alleen US Dollars vanaf 2006 geaccepteerd!! Vraag dus altijd om nieuwe dollars wanneer u deze uit Nederland meeneemt. Creditcards worden in sommige accommodaties wel geaccepteerd, echter vaak rekenen ze hoge toeslagen. Betalingen met cash geld zijn voordeliger.

Tijdsverschil
Het tijdsverschil met Kenia en Tanzania bedraagt in de zomer 1 uur en in de winter 2 uur. In Kenia en Tanzania is het later dan in Nederland.

Vaccinaties en gezondheid
Voor een vakantie in Kenia en Tanzania zijn vaccinaties zeer aan te raden. We raden u aan tijdig, zo’n 6-8 weken voor vertrek, een afspraak te maken met de lokale GGD of een vaccinatiebureau. Zij kunnen u persoonlijk adviseren over de vaccinaties die voor u van belang zijn. Zie voor meer informatie over vaccinaties: www.lcr.nl.
Inname van malaria tabletten is niet verplicht, maar raden wij wel aan, liefst Malarone. Een gele koorts inenting is verplicht voor Tanzania.
Daarnaast is het van belang om u te weren tegen insecten- en muggenbeten, zowel overdag als ‘s avonds. Onbedekte lichaamsdelen kunt u insmeren met insectenwerende middelen, die DEET bevatten.
Muskietennetten zijn indien nodig aanwezig in de accommodaties, en hoeft u niet zelf mee te nemen.

AMREF Flying Doctor Service
Voor iedere reiziger geboekt via Malika Travel kunnen wij een AMREF Flying Doctors verzekering afsluiten, gedurende de tijd van de safari. Dit betekent dat u, in geval van medische nood, wordt vervoerd naar een betrouwbaar ziekenhuis, indien nodig per vliegtuig. Deze verzekering dekt niet de medische kosten, hiervoor dient u zelf goed verzekerd te zijn.
Voor meer informatie over deze service zie: http://www.flydoc.org/.
Indien u hierin geinteresseerd bent, kunnen wij u hier meer informatie over verstrekken, alsook een kostenopgave.

Verzekeringen
Informeer bij uw ziektekostenverzekering of uw polis voldoende dekkend is voor eventuele ziektekosten in het buitenland. Daarnaast raden wij u aan de hoogte van de uitkering te controleren bij uw reisverzekering, bijvoorbeeld voor foto- en videocamera’s, telefoons, laptops, etc. Check uw reis- en bagageverzekering ook op werelddekking. Bedenk u ook goed of u extra dekkingen dient te verzekeren, bijv. voor extreme en bijzondere sporten zoals duiken, kanoën, mountainbiken, etc. Voor bergbeklimmen dient u een aparte bergsportverzekering af te sluiten.
Wij raden u aan een goede reis- alsook annuleringsverzekering af te sluiten voor uw reis naar Kenia en Tanzania.

Klimaat
Kenia en Tanzania kunnen het hele jaar bezocht worden voor mooie vakanties en safari’s.
De periode van januari tot maart is de droge en warme periode. De maanden juni tot oktober is het droog, met af en toe een korte regenbui. Juni tot en met augustus zijn koeler dan september en oktober. Deze maanden zijn zeer geliefd om Kenia te bezoeken; dieren zijn in grote getalen aanwezig, en de jaarlijkse wereldberoemde migratie in de Masai Mara trekt uiteraard heel veel toeristen aan. De meest populaire reisperiode voor Tanzania is december tot en met maart, ook dit in verband met de migratie.
De korte regenperiode in beide landen is in november en december. Veelal vallen de buien ’s nachts, en vaak maar gedurende een paar dagen.
April en mei behoren tot de langdurige regenmaanden. U dient rekening te houden met langere regenbuien, echter zeker ook afgewisseld met zon. Het kost vaak meer moeite om dieren te vinden in deze periode. De prijzen voor deze periode zijn gunstig en het is minder druk, twee voordelen om in deze periode te reizen.
De temperaturen in Kenia en Tanzania verschillen per plaats en gebied. Met name ’s nachts kan het flink afkoelen. Het is daarom aan te raden een warme trui of fleecejas mee te nemen voor ’s avonds en ook voor de ochtend safari. In Mombasa en op Zanzibar is het gedurende het hele jaar warm, echter kan een zeebries ’s avonds ook daar voor afkoeling zorgen, met name in de maanden april tot met augustus.

Taal
De officiële talen in Kenia en Tanzania zijn Kiswahili en Engels. De vele stammen in Kenia en Tanzania kennen daarnaast ook nog allemaal hun eigen stamtaal.
De chauffeur tijdens uw safari spreekt Engels, dit is ook de algemene voertaal in de lodges en camps.
Uiteraard is het leuk om een woordje Kiswahili te spreken, zo zult u overal begroet worden met “Jambo!”, dat hallo betekent. Veel andere gehoorde uitspraken:
Habari? – Hoe gaat het?
Karibu – Welkom
Asante sana – Dankuwel
Kwaheri – Tot ziens
Hakuna matata – Geen probleem
Lala salama – Welterusten

Eten en drinken
De meeste lodges en hotels in Kenia en Tanzania hebben een internationale keuken. Vaak ook worden er typisch lokale gerechten aangeboden, zoals ugali (een soort maisdeeg), chapati (een soort wrap), sukuma wiki (een soort spinazie), nyama choma (geroosterd vlees), kitheri (een mix van bonen en mais) en pilau (een soort nasi). Curries zoals kip masala staan ook vaak op het menu. Maar westerse gerechten ontbreken ook zeker niet. Evenals vers fruit en fruitsappen, die veel worden aangeboden.
De gerechten in de hotels, lodges en camps zijn van goede kwaliteit. Vaak is het diner in buffetvorm, soms is er een keuzemenu.
Tijdens uw safari zijn de maaltijden inclusief. De lunch wordt in Tanzania vaak in de vorm van ‘lunchboxen’ meegenomen. Uw gids zal rond lunchtijd een mooi plekje zoeken in het park of ‘on the road’ waar u en uw gids kunnen lunchen. In Kenia wordt de lunch vrijwel altijd in de accommodatie genuttigd.
Het diner vindt in beide landen plaats in de accommodatie. In sommige accommodaties is het gebruikelijk dat de gids mee-eet met de gasten en in sommige accommodaties is het gebruikelijk dat er voor de gidsen onder elkaar een apart diner wordt verzorgd. In de meeste gevallen zal uw gids zijn eigen gang gaan in de avonduren, zich voorbereiden en uw auto weer klaarmaken voor de volgende safaridag.

Drinkwater
Het leidingwater in Kenia en Tanzania is niet drinkbaar. We raden u ten zeerste aan slechts geseald bronwater te drinken. In de meeste lodges en camps worden gratis kleine flesjes drinkwater ter beschikking gesteld, we raden u aan dit ook voor tandenpoetsen te gebruiken. Tijdens de safari’s is er water in de auto aanwezig. Tijdens stops onderweg kunt u, voor eigen rekening, ook andere frisdranken kopen.

Reiskleding
Tijdens de safari is luchtige zomerkleding aan te raden. ’s Ochtends vroeg en ’s avonds kan het flink afkoelen, een warme trui of fleecevest zijn dan erg comfortabel! Verder kan een pet/hoedje en een zonnebril fijn zijn tegen de felle zon. Bedekkende kleding en dichte schoenen beschermen u tegen eventuele insectenbeten, met name in de ochtend- en avondschemering.
In de hotels, lodges en tented camps wordt meestal nette kleding verwacht bij het diner. Heren dienen vaak een lange broek te dragen.
Topless zonnen is niet toegestaan.

Bagage
De toegestane bagage tijdens uw intercontinentale vlucht naar Kenia en Tanzania is afhankelijk van de maatschappij waarmee u vliegt. Bij KLM/Kenya Airways bedraagt de toegestane bagage 2x 23kg per persoon.
Tijdens binnenlandse vluchten bedraagt de toegestane bagage 15 – 20kg per persoon, ook hier afhankelijk van de maatschappij waarmee u vliegt. Heeft u een binnenlandse vlucht met aansluitend de intercontinentale vlucht, beide KLM/Kenya Airways, dan geldt de toegestane bagagehoeveelheid van de intercontinentale vlucht ook op de binnenlandse vlucht.

Tijdens de safari is er beperkte ruimte voor bagage. Reist u met 2-4 personen, dan kunt u allen gewoon een koffer meenemen indien gewenst. Reist u met meer personen, dan is het raadzaam weekendtassen, backpacks of kleinere (zachte) koffers mee te nemen. Dit in verband met de beperkte bagageruimte in de safari-auto’s.

De binnenlandse vluchten van Arusha/Dar es Salaam naar Zanzibar zijn in de meeste gevallen in kleine vliegtuigen. Hierdoor kan de zitruimte wat krap zijn. Het maximale bagagegewicht op deze vluchten is 20 kg in totaal: 15 kg ruimbagage en 5 kg handbagage.

Handig om mee te nemen
Tijdens uw safari is het handig om de volgende spullen in ieder geval bij u te hebben:
Verrekijker, zonnebril, zaklamp, pet/hoedje, luchtige safarikleding (bijvoorbeeld linnen lange broeken, afritsbroeken), warme trui/fleecevest, zonnebrandcrème (met hoge beschermingsfactor!), aftersun, insectenwerende middelen met DEET, Afterbite (of gelijkwaardig, voor na eventuele insectenbeten), fotocamera, videocamera, eventuele extra batterijen voor de camera’s, extra geheugenkaartjes, camera-oplader, zelfzorgmedicijnen (zoals Immodium bij diarree, ORS tegen uitdroging en pijnstillers), reservebril voor personen met contactlenzen (in verband met stof), wereldstekker.

Denk verder ook aan:
Paspoort, kopie paspoort, vaccinatieboekje, pinpas en eventuele creditcard.
Indien u medicatie gebruikt raden wij u aan een medicijnenpaspoort mee te nemen. Informeer hiernaar bij uw apotheek/arts.

Telefoon en internet
De dekking van het telefoonnetwerk in Kenia en Tanzania is goed te noemen. Let op dat de kosten voor het gebruik van uw Nederlandse mobiele telefoon erg hoog zijn, informeer daarnaar bij uw mobiele provider. Wilt u veel gebruik maken van uw telefoon, dan raden wij u aan een lokale simkaart te kopen, bijv. van Safaricom (Kenia) of Airtel in Tanzania. De aanschafkosten zijn erg laag, en de kosten voor sms en/of bellen naar Nederland zijn een stuk lager dan via uw Nederlandse telefoon. Internetbundels voor smartphone en tablet gebruikers zijn erg goedkoop via Safaricom en Airtel!
Steeds meer hotels en lodges bieden WiFi aan, al dan niet tegen betaling. In de grotere steden en aan de kust zijn internet cafés te vinden.

Fotograferen
U zult merken dat u heel veel foto’s maakt tijdens de safari. Prachtige landschappen, maar natuurlijk ook vooral prachtige dieren! Zorg daarom dat u een goede fotocamera bij u heeft, eventueel met telelens, voldoende geheugenkaartjes en batterijen/oplader. Het zou zonde zijn als u moet besparen op foto’s!
Dieren mag u uiteraard onbeperkt fotograferen. Voor mensen en de lokale stammen geldt dit niet. Vraag altijd eerst om toestemming voordat u een foto maakt, om problemen te voorkomen. Wanneer u tegen betaling een Maasai en/of Samburu dorp bezoekt, mag u wel foto’s maken.
Let op dat u geen foto’s maakt van vliegvelden, politie, militairen en overheidsgebouwen.

Stroom
Kenia en Tanzania hebben beschikking over een netspanning van 220/240 Volt. U heeft een Engelse 3-poot reisstekker nodig. We raden u aan zo’n reisstekker mee te nemen. Tijdens uw safari dient u rekening te houden met het feit dat lodges en camps met generators werken, welke slechts op vaste tijden actief zijn. Dit houdt in dat u bepaalde delen van de dag/nacht geen stroom heeft. Houdt u hier rekening mee bij het opladen van uw batterijen.
Het komt weleens voor dat de stroom uitvalt in Kenia en Tanzania. Wij raden u daarom aan voor de zekerheid een zaklamp mee te nemen.

Veiligheid
Reizen in landen waar veel armoede is, en waar het verschil tussen toeristen en de lokale bevolking groot is, is nooit volledig risicovrij. Zo ook in Kenia en Tanzania. Let goed op uw spullen, laat dure sieraden thuis, loop niet zichtbaar met dure fotocamera’s over openbare wegen. Laat uw paspoorten, grotere hoeveelheden geld, pinpassen en creditcards achter in het hotel of de lodge, de meeste kamers/tenten beschikken over kluisjes waar u uw kostbaarheden veilig in kunt opbergen.
Ga vanaf de avondschemering niet meer te voet over straat, maar neem een taxi, al is de afstand nog zo klein.

Fooi
In verband met de lage lonen in Kenia en Tanzania worden fooien erg gewaardeerd. Uiteraard kan niemand u verplichten fooi te geven.
Het is niet ongebruikelijk om na afloop van een safari of hotelverblijf, de chauffeur en hotelpersoneel een fooi te geven.
Richtlijnen zijn zo’n 100 Ksh of 2000 Tsh voor bagagedragers, 200 Ksh of 4000 Tsh voor obers, en voor safarichauffeurs, bij volle tevredenheid, zo’n USD 5 – 10 per persoon per dag. Maar, uiteraard is het geven van fooi volledig persoonlijk.

Uganda

Paspoort / visa
Uw paspoort dient nog minimaal 6 maanden geldig te zijn na vertrek uit Uganda.
Voor Uganda is een visum verplicht. De kosten bedragen 50 US dollars. Het visum voor Uganda dient u online aan te vragen, dit kan niet meer bij aankomst op de luchthaven. 

Het visum dient u aan te vragen via de volgende link: https://visas.immigration.go.ug. Normaal gesproken dient u een (ordinary) single entry visum aan te vragen voor een reis naar Uganda, tenzij u ook gaat rondreizen in Kenia en/of Rwanda, dan kunt u een East Africa visum aanvragen.

Tijdens de aanvraag dient u een kopie van uw paspoort, pasfoto en een gele koorts vaccinatie te uploaden.

Na +/- 5 dagen krijgt u, bij goedkeuring van de aanvraag, een “letter of approval” in uw email van de Ugandese autoriteiten. (check ook uw spam-folder) Print deze brief uit en neem deze mee naar Uganda. Deze overhandigt u bij de douane op de luchthaven. De visumkosten a $ 50 dient u ter plaatse te betalen.

Let op: u dient in USD te betalen, euro’s worden niet geaccepteerd.

Een single entry visum voor Uganda is drie maanden geldig.

Ook is een medisch paspoort/ vaccinatieboekje (GGD) met een gele koorts vaccinatie verplicht (zie ook de rubriek Gezondheid). Neem dit mee in uw handbagage.

Valuta
De muntsoort is de Ugandese Shilling (USh ook wel UGX genoemd). 1 Euro = ongeveer 3100 Ugandese Shilling (UGX). De US Dollar wordt vaak ook geaccepteerd en is vanouds de ‘harde’ en gewilde buitenlandse muntsoort. 1 US dollar = ongeveer 2500 UGX).
Let op: Amerikaanse dollarbiljetten die vóór het jaar 2006 gedrukt zijn, worden niet geaccepteerd. Vraag dus altijd om nieuwe dollars (van NA 2006) wanneer u deze uit Nederland meeneemt.

Voor de exacte huidige wisselkoers kunt u kijken op:
http://nl.exchangerates.org.uk/wisselkoersen/UGX.html

Wisselkantoren en geldautomaten (ATM) zijn aanwezig op het vliegveld, in de hoofdstad Kampala en een paar andere grotere steden.
Het is raadzaam om wat contant geld mee te nemen voor de reis (in euro’s of US dollars) en het te wisselen tegen de lokale muntsoort bij banken, de luchthaven of wisselkantoren in de grotere steden. Traveler’s Cheques worden buiten Kampala praktisch nergens geaccepteerd.
Betalen met een creditcard (VISA) is beperkt mogelijk.

Tijdsverschil
Het tijdsverschil met Uganda bedraagt in de zomer 1 uur en in de winter 2 uur. In Uganda is het later dan in Nederland.

Taal
Geschoolde Ugandezen spreken doorgaans goed Engels, de officiële taal van het land. Van de meer dan 30 lokale talen is het Luganda de meest algemeen gebruikte taal.

Beste reistijd
Uganda is het hele jaar doorgaans goed te bezoeken. Specifieke bergtochten, gorilla trackings en andere oerwoudwandelingen kunnen zwaarder zijn in de regentijd. De regentijd stelt in Uganda niet zoveel voor als in andere tropische gebieden. In de regentijd duurt een bui vaak maar even en is het daarna weer droog en/of zonnig. Daarnaast verschillen de beste reisperiodes per park en dus per gebied.

Gezondheid
Voor reizen in Uganda en Rwanda hoeft u niet perse de conditie van een topsporter te hebben. Het reizen tussen de bestemmingen en de game drives vinden plaats in comfortabele 4-wheel drive voertuigen. Soms kan een wandeling, of een tracking te voet (gorilla’s, chimpansees) een aardige fysieke uitdaging vormen. Als u dat wilt doen, moet u uiteraard goed ter been zijn. Soms lukt het om voor mensen die niet zo goed ter been zijn een groep te regelen die relatief dichtbij is. Dit kunt u met uw gids bespreken.

Voor een vakantie in Uganda zijn vaccinaties zeer aan te raden. We raden u aan tijdig, zo’n 6-8 weken voor vertrek, een afspraak te maken met de lokale GGD of een vaccinatiebureau. Zij kunnen u persoonlijk adviseren over de vaccinaties die voor u van belang zijn. Zie voor meer informatie over vaccinaties: www.lcr.nl

Een gele koorts vaccinatie is verplicht in Uganda. De vaccinatie wordt gecheckt bij aankomst in Uganda, zorg er daarom voor dat u uw gele boekje meeneemt op reis in uw handbagage.

Inname van malaria tabletten is niet verplicht, maar raden wij wel aan, liefst Malarone. Daarnaast is het van belang om u te weren tegen insecten- en muggenbeten, zowel overdag als ‘s avonds. Onbedekte lichaamsdelen kunt u insmeren met insectenwerende middelen, die DEET bevatten.
Muskietennetten zijn indien nodig aanwezig in de accommodaties, en hoeft u niet zelf mee te nemen.

Neem het medisch paspoort/vaccinatieboekje mee tijdens de trip.

Drink geen water uit de kraan, ook niet voor tandenpoetsen. Flessenwater is goed verkrijgbaar.

Rijden
In Uganda wordt links gereden. Reizigers die geen ervaring hebben met het zelf rijden op Afrikaanse wegen wordt sterk aangeraden om niet zelf te rijden en een auto met chauffeur te huren.
Bij ons reist u in een comfortabele 4-wiel aangedreven Toyota minibusje of Landcruiser. De chauffeurs zijn geschoolde en ervaren gidsen. We delen de auto’s zo in dat iedereen een plaats aan het raam heeft. Tijdens safari’s is het dak van de auto open, zodat u kunt staan en goed foto’s kunt maken.

Safari ‘gear’
Om zoveel mogelijk uit safari’s en game drives te halen, is het raadzaam een goede verrekijker en camera mee te nemen. Denk aan voldoende geheugenkaarten voor foto- en filmapparatuur. Vergeet niet (een) internationale stekker(s) /adapter(s) mee te nemen voor elektrische apparatuur. Meest gangbaar in Uganda is de Engelse plug.

De meeste tijd voelt men zich het meest comfortabel in lichte zomerkleding (korte broek, luchtige bloesjes, open schoenen of sandalen etc.). Ook weer niet al te bloot. Ugandezen zijn gemiddeld genomen wat behoudender en preutser dan wij. Een trui of sweater en een lange broek kan van pas komen op frisse avonden en/of in hoger gelegen gebieden. In de hotels, lodges en tented camps wordt meestal nette kleding verwacht bij het diner. Heren dienen vaak een lange broek te dragen. Neem een lichte, liefst waterdichte regenjas mee, die u klein kunt opvouwen.

Stevige wandelschoenen zijn aan te bevelen voor trackings en hikes, evenals een lange broek en lange kousen. Bij trackings in het regenwoud raden we aan de broek in de kousen te stoppen (insecten!).

Een EHBO pakketje is altijd raadzaam, incl. zelfzorgmedicijnen (zoals Immodium bij diarree, ORS tegen uitdroging en pijnstillers).

Zonnebrandcrème is onmisbaar en een zonnehoedje of petje is aan te raden voor mensen met een blanke huid. De zonnestralen op de evenaar zijn veel sterker dan in onze noordelijke streken.

Bagage
De toegestane bagage tijdens uw intercontinentale vlucht naar Uganda is afhankelijk van de maatschappij waarmee u vliegt. Bij KLM bedraagt de toegestane bagage 2x 23kg per persoon.
Tijdens de safari is er beperkte ruimte voor bagage. Reist u met 2-4 personen, dan kunt u allen gewoon een koffer meenemen indien gewenst. Reist u met meer personen, dan is het raadzaam weekendtassen, backpacks of kleinere (zachte) koffers mee te nemen. Dit in verband met de beperkte bagageruimte in de safari-auto’s.

Fooien
Vaak vragen mensen: wat is nu een gebruikelijk bedrag voor een fooi?
Dat is moeilijk te zeggen en hangt af van een aantal zaken.
Het geven van fooien is niet vanzelfsprekend in lokale hotels en restaurants, maar wordt wel altijd op prijs gesteld. Het is ook een manier om je waardering tot uitdrukking te brengen voor je gids, je chauffeur of de mensen die je koffer naar je kamer dragen.
Het is aardig om 5-10% fooi te geven in toeristenrestaurants.
Het is wel meer de gewoonte om gidsen in de parken een fooi te geven.
Als u tevreden bent (of meer dan dat) met de gids/chauffeur die u tijdens de reis begeleid en u wilt dat ook materieel laten blijken, dan is ong. 5 dollar per dag een goede geste.